Tarinani

Kirjoittaja nimeltä Janne

Olen kaksikymmentäjotain, koiran omistaja, juoksija ja pohjimmiltani savolainen. Sivustoni perustin vuonna 2019, koska muuttuvassa maailmassa olemme mielestäni eksyneet syvälle materialismin lumoihin. Tavoitteeni onkin auttaa sinua keskittymään siihen, mikä oikeasti tekee sinut onnelliseksi.

Löydät kirjoituksistani ajatuksia, jotka moni ihminen on sanonut ennen minua. Nämä ideat eivät siis ole syntyneet kuin pyhästä hengestä minun mielessäni. Nyt on kuitenkin vuoroni kertoa niitä eteenpäin.

Haluan, että poimit ne asiat, jotka tuntuvat oikeilta. Kokeile rohkeasti ja jos jokin tuntuu oikeilta, niin kerro siitä eteenpäin. Niin minä tein ja sen seurauksena sinä luet tätä tekstiä.

Tarinan alku

Lyhyen matkani aikana olen kokenut käännekohtia, joita yhdistää toistuva kaava. Huomaan arvojeni ja toimintani välillä ristiriidan, mutta en aluksi tee sille mitään. Tuo hiljainen ääni päässäni vain kasvaa ja kasvaa. Jossain vaiheessa tajuan, että ollakseni sinut itseni kanssa, minun on tehtävä jotain. Yleensä tämä tarkoittaa vastavirtaan uimista ja helppojen valintojen unohtamista.

Tällainen kaava nousi esille ensimmäistä kertaa, kun olin 18-vuotias. Tuolloin koin ahdistusta maailman menosta ja etenkin lämpenevästä ilmastosta. Tiesin, miten voisin tuoda korteni kekoon, mutta tottumukset ja muiden mielipiteet pitivät minua panttivankina.

Ajatukset ja paine pääni sisällä kasvoivat. Jossain vaiheessa ymmärsin, etten ole rehellinen itselleni, jos en toimi omien arvojeni mukaisesti. Samalla tajusin, kuinka säälittävää on selittää omaa passiivisuutta muiden mielipiteillä. Olenkin ollut kasvissyöjä vuoden 2012 alusta lähtien ja pyrkinyt vaikuttamaan maailman menoon myös muulla toiminnallani.

Konflikti nro. 2

Toinen käännekohta tuli minua vastaan, kun työskentelin mainotoimistossa. Minulla oli mahtavat esimiehet ja alan kovimpia tekijöitä ympärilläni. Firma kasvoi kovaa ja tavoite oli selkeä. Halusimme olla parhaita.

Minusta kuitenkin tuntui, että jokin puuttuu. Aloin kyseenalaistamaan työni tarkoitusta. En enää tiennyt, miksi tulin aamulla töihin. Päivä päivältä näin työni enemmän turhan tavaran myyntinä kuin suomalaisten yrittäjien auttamisena. Yhtenä päivänä saatoin mainostaa leipää ja toisena rahoituspalveluita. Olin kuitenkin innoissani aina, kun opin uuden tavan mainostaa ja myydä jotain.

Vaihdoin työpaikkaa, mutta tämä asian haastaa minua edelleen. Vaikka olen nyt siinä asemassa, että uskon niihin tuotteisiin, joita mainostan, koen samalla olevani osa suurta markkinointikoneistoa. Tämä koneisto on osa syy kaikkeen tietotulvaan ja kiiltokuviin, jotka antavat meille virheellisen kuvan maailmasta ja siitä millaista hyvän elämän kuuluisi olla.

Tämän takia myös kirjoitan markkinoinnista. Kaikkien on hyvä ymmärtää, miten meihin pyritään vaikuttamaan. Jos opimme tunnistamaan kikat, joiden avulla meidät laitetaan ostamaan, hankaloituu myös minunkin työni. Mutta tämä on tietenkin hyvä asia, sillä vaihtoehdoksi jää tuottaa vain laadukkaita ja hyviä asioita.

Pakko päästä syvemmälle

Minimalismi oli ensimmäinen ideologia, johon samastuin. Tutustuin siihen aluksi yltiöpäisellä innolla. Sitten rauhotuin, mutta edelleen kannan näitä ohjenuoria mukanani. Huomasin, että minimalismi kaikessa hienoudessaan ei ole mikään kaikenkattava filosofia. Minun määritelmäni minimalismista ei esimerkiksi ota kantaa, miten selvitä elämän tuomista haasteista ja vastoinkäymisistä.

Tätä aukkoa paikkaamaan tuli stoalaisuus, joka toimii mallikkaana parina minimalismille. Stoalaisuuden ytimessä on tunnistaa asiat, joihin itse ei voi vaikuttaa ja jatkaa tyynesti matkaa näistä asioista huolimatta. Minusta on kiehtovaa, miten maailma ympärillämme on muuttunut, mutta meihin ihmisiin pätee edelleen vuosisatoja vanhat viisaudet. Huomaan myös olevani varsin nuori harjoittaja stoalaisuuden leireissä ja odotankin innolla näkeväni, miten tulevaisuus heiluttaa tätä laivaa.

Tervetuloa matkalle

Tervetuloa siis tälle matkalle. Kukaan meistä ei tarkalleen tiedä, mitä edessämme on, mutta haluan kiittää sinua jo tässä vaiheessa.