The One Thing - Gary Keller

Tiivistelmä ja kirja-arvostelu

Kun haluamme saada asioita aikaiseksi ja onnistua elämässä, meidän on huomattava, että kaikki asiat eivät ole saman arvoisia. Oikeastaan aina voi löytää sen kaikista tärkeimmän asian, tehtävän tai aiheen. Tätä pientä suurta ideaa Gary Keller pyrkii tähdentämään kirjassaan The One Thing.

Yksi asia kerrallaan

Kirjailija itse on löytänyt tiensä menestykseen keskittymällä aina vain yhteen asiaan kerrallaan. Ja siellä missä menestystä ei tullut, oli myös läsnä keskittymisen puute. Mikäli haluat siis maksimoida tavoitteesi toteutumisen, pidä siis huoli siitä, että mikään muu asia ei saa sinulta huomiota.

Tätä keskittymistä voi purkaa suurien tavoitteiden kohdalla pienempiin osioihin.

 • Mikä on se yksi asia elämässäsi, missä haluat vähintään onnistua?
 • Mikä on se yksi asia, joka varmistaa perheesi toimeentulon?
 • Mikä on se yksi asia, jonka voit tehdä ihmissuhteidesi eteen tänään?
 • Mikä on se yksi asia, jolla on suurin merkitys terveydellesi?

Kun tämä ensimmäinen asia on tehty ensimmäisenä, on aika seuraavan. Ja sen jälkeen seuraavan. Kun käyt tätä keskustelua itsesi kanssa, poistat itseltäsi vaihtoehdot ja toiminta on helpompaa. Kun olet kaatanut ensimmäisen ja toisen dominon, huomaat kuinka ketjureaktio on käynnistynyt.

Kellerin mukaan tässä on kaiken menestyksen salaisuus. Matkalla menestykseen, on kuitenkin kuusi valhetta, jotka johdattavat meitä harhaan.

Valhe #1 - Kaikki on saman arvoista

Kun pöydälläsi on ainoastaan tärkeitä ja kiireellisiä asioita, kaikki tuntuvat saman arvoisilta. Emme huomaa, että tehokkuus ja kiireellisyys eivät välttämättä vie meitä oikeaan suuntaan. Emme välttämättä tajua tätä, vaikka tehtävälistamme on enemmänkin selviytymislista ja tätä samaa on jatkunut vuosia.

Ihmiset, jotka etenevät kohti tavoitteitaan tunnistavat kaiken melun ja häiriöden joukosta aina sen tärkeimmän tehtävän. Se on harvoin kaikista kiireisin tehtävä, mutta koska se on tärkein, he varmistavat, että se tulee tehtyä. Heidän tehtävälistansa on järjestetty siten, että jokainen askel valmistele seuraavaa ja vie kohti tavoitetta.

The things which are most important don’t always scream the loudest.
- Bob Hawke

Kellerin mukaan menestys on usein yllättävän lähellä ja häiriöitä on aina enemmän kuin niitä olennaisia asioita. Kun siis saat eteesi tehtävälistan, etsi sieltä ne tärkeimmät tehtävät ja jatka niiden tarkastelua, kunnes olet löytänyt sen tärkeimmän. Harjoittele tätä, kunnes se tulee luonnostaan ja pidä mielessä, että tärkeimmän tehtävän tekeminen on aina tärkein tehtäväsi.

Valhe #2 - Multitaskaus

Tähän valheeseen onneksi harva enää uskoo. Jos yritämme tehdä kahta asiaa yhtäaikaa, emme joko onnistu siinä tai teemme molemmat huonosti. Houkutus on tietenkin vahva etenkin, jos aikamme ei riitä kaiken tekemiseen. Tällöin näemme valheellisesti paremmaksi vaihtoehdoksi tehdä kaikkea hieman.

Yrittäessämme vaihtaa keskittymistämme toiseen asiaan, tapahtuu kaksi asiaa. Ensin meidän on päätettävä, että vaihdamme tehtävää ja seuraavaksi kaivamme mielemme sopukoista uuteen tehtävään pätevät säännöt ja ohjenuorat. Mikäli teemme kahta asiaa yhtäaikaa, todellisuudessa vain vaihtelemme niiden välillä, emmekä tee kumpaakaan täysillä tehoilla.

Valhe #3 - Kurinalainen elämä

Kurinalainen elämä on todellisuudessa vain kasa tottumuksia eli tapoja. Kun maltat rakentaa itsellesi vahvan tavan, sen ylläpitäminen ei vaadi juurikaan energiaa. Kurinalaiset ihmiset eivät siis kamppaile tapojensa kanssa päivittäin, vaan he toimivat ikäänkuin automaatilla.

Kellerin mukaan kaikkea ei tarvitse tehdä oikein vaan täytyy ainoastaan valita oikeat asiat ja käyttää niihin sen verran itsekuria, että niistä syntyy tapoja. Jonkin arvion mukaan tapa syntyy 66 päivässä, mutta mikäli epäonnistut, älä luovuta. Aloita alusta niin monta kertaa, että onnistut.

Kun teet oikeita asioita säännöllisesti, huomaat että muutkin asiat sujuvat paremmin.

Valhe #4 - Tahdonvoima on aina saatavilla

Kun sidomme onnistumisemme tahdonvoimaan, löymme vetoa omaa inhimillisyyttämme vastaan. Meillä ei ole loputonta tankkia tahdonvoimaa ja sen varaan nojaaminen vie nopeasti epäonnistumiseen. Menestyvät ihmiset ymmärtävät tämän ja suunnittelevat päivänsä sen mukaan. Toisin sanoen, jos tiedät sen tärkeimmän asian vaativan tahdonvoimaa, tee se silloin, kun sinulla on vielä energiaa ja jaksamista.

Valhe #5 - Tasapainoinen elämä

Kun keskityt yhteen asiaan, joudut varmasti kääntämään selkäsi lukuisille muille tehtäville ja tavoitteille. Et siis pysty tasapainottelemaan kaiken kanssa. Aina jää asioita tekemättä ja kokematta. Tehtäväsi onkin varmistaa, että se tärkein tulee tehdyksi.

Tämän tehtävän noudattaminen vie sinut helposti epämukavuus alueelle. Luulet, että voit tasapainotella työpaikallasi yhden tärkeän tehtävän ja sähköpostin kanssa. Mikäli haluat oikeasti keskittyä vaativaan tehtävään usean tunnin ajan, täytyy sinun sulkea sähköpostisi täksi ajaksi.

 Sanoaksesi kyllä sille tärkeimmälle tehtävälle, joudut sanomaan ei monelle merkittävällekin vaihtoehdolle.

Valhe #6 - Suuruus on pahasta

Me emme saa pelätä suuria tavoitteita. Jos annamme pienten tavoitteiden ohjata elämäämme, jää todellinen potentiaalimme ikuiseksi mysteeriksi. Jos pienet tavoitteet ohittavat aina unelmamme, emme ikinä ota ensimmäistäkään askelta kohti sitä. 

Kun annamme itsellemme luvan suunnitella suuria asioita, ajatusmaailmamme muuttuu. Kysymme itseltämme erilaisia kysymyksiä ja kokeilemme poikkeuksellisia vaihtoehtoja. Asiat joita teemme tänään joko nostattavat tai rajoittavat meitä huomenna.

Keller mainitsee, että menestys ei piile kaikissa niissä asioissa, joita teemme, vaan niissä muutamassa asiassa, jotka päätämme tehdä hyvin. Jos pystyt rehellisesti sanomaa, että olet tälle hetkellä juuri oikeassa paikassa ja tekemässä juuri oikeaa asiaa, olet oikealla reitillä.

Kysy oikeita kysymyksiä

Vastaukset joita etsit, voivat olla korkeintaan yhtä hyviä kuin kysymykset joita esität. Mikäli haluat parempia vastauksia, on esitettävä parempia kysymyksiä. Keller heräsi ajatukseen, että elämä on yksi suuri kysymys ja se miten me sen elämme on vastauksemme tähän suureen kysymykseen. Näin ollen jos haluat erityisen elämän, on sinun lähestyttävä elämää erityisellä tavalla.

Keller esittelee yksinkertaisen kysymyksen (The Focusing Question), jonka tarkoituksena on ohjata sekä suuressa että pienessä mittakaavassa. Se pyrkii aina ohjaamaan sinua kohti päätöstä ja lopulta toimintaa.

What’s the ONE Thing I can do such that by doing it everything else will be easier or unnecessary?
- Gary Keller, The Focusing Question

Eli vapaasti suomennettuna: Mikä on se yksi asia, jonka tekeminen tekee kaikesta muusta helpompaa tai tarpeetonta. Ja tätä kysymystä oli tietenkin tarkoitus käyttää päivittäin, viikoittain, kuukausittain ja niin edelleen. Kysymykseen voi liittää myös aikamääreitä antamaan suuntaa suuremmille tavoitteille. Esimerkiksi, mikä on se yksi asia, jonka voin tehdä tänä vuonna, joka tekee kaikesta muusta helpompaa tai tarpeetonta. Tai vastaavasti, mikä on se yksi asia työssäni…

Tie suurin lopputuloksiin

Kun olet löytänyt suuria vastauksia, huomaat varsin nopeasti, että ne asustavat epämukavuus alueella. Poikkeukselliset vastaukset ovatkin lähes poikkeuksetta uusia vastauksia ja ne vaativat uusia toimintamalleja.

Ennen kuin hyppäät toiminnan puolelle, kannattaa tietenkin miettiä, onko kukaan muu ollut saman haasteen edessä. Lyhytkin keskustelu kokeneen henkilön kanssa voi auttaa sinua suuresti. Toiseksi paras vaihtoehto on kirjat ja muut aiheesta tehdyt sisällöt.

Omaa elämää ja valintoja voi pohtia luontaisesti seuraavassa järjestyksessä: tarkoitus, prioriteetti ja tehokkuus (purpose, priority & productivity). Elämäsi tärkein asia on tarkoitus, miettimällä mikä on se tärkein asia sen saavuttamiseksi, löydät prioriteettisi, joka taas ohjaa sinut toimintaan ja tehokkuuteen. Seuraavissa kappaleissa avataan tätä yhtälöä.

Tarkoituksellinen elämä

Eli tarkoitus määrittää prioriteetit, jotka taas määrittävät toiminnan. Se keitä me olemme ja mihin haluamme päästä määrittävät tarkoituksemme. Tietenkin elämän tilanne, ympäristö ja suhtautumisemme niihin vaikuttavat lopputulokseen.

Keller mainitsee Martin Seligmanin, jonka mukaan onnellisuuteemme vaikuttaa seuraavat viisi asiaa.

 • Positiiviset tunteet ja nautinnot
 • Saavutukset
 • Ihmissuhteet
 • Sitoutuminen (engagement)
 • Tarkoitus

Näin ollen taloudellinen yltäkylläisyys ei suoranaisesti tee ihmistä onnelliseksi, sillä kyseiseltä henkilöltä saattaa puuttua mm. ihmissuhteet ja tarkoitus.

Myös tavoitteiden saavuttaminen on vain osa yhtälöä. Kun henkilö saavuttaa tietyn taso, hän myös tottuu siihen nopeasti. Näin ollen onnellisuus löytyy tarkoituksesta, jota ei voi saavuttaa yksinkertaisesti keräämällä samoja asioita kokoajan enemmän. Onnellisuus tapahtuu siis matkalla kohti suurempaa tarkoitusta.

Elämäsi prioriteetit

Suurissa tavoitteissa ja elämän tarkoituksessa on kuitenkin omat ongelmansa. Mitä kaukaisempi tavoite on sitä vähemmän se motivoi meitä tässä hetkessä. Iso osa menestystä onkin merkittävien hetkien ja aikaansaannosten linkittäminen toisiinsa. Toisin sanoen tänään teemme tätä, jotta huomenna voimme tehdä näin ja vuoden päästä olemme tässä pisteessä. 

Kyseessä on siis suurten tavoitteiden pilkkominen pienempiin tavoitteisiin ja tehtäviin, jotka voi tehdä nyt. 

Aikaansaava elämä

Menestyneimmät ihmiset ovat myös niitä henkilöitä, jotka saavat eniten asioita aikaan. Poikkeuksellinen elämä vaatii oikeiden asioiden tekemistä ja sitä, että ne oikeasti tulevat valmiiksi. Jos yksi asia antaa merkittävän osan tuloksista, eikö sille pitäisi antaa myös merkittävä osa ajastasi.

Keller ohjeistaa varaamaan aikaa seuraaville asioille tehokkuuden maksimoimiseksi.

 1. Varaa aikaa rentoutumiselle.
 2. Varaa aikaa sille YHDELLE asialle.
 3. Varaa aikaa suunnittelulle.

Olennaista on pysyä lupauksessaan ja varmistaa että nämä asiat saavat ansaitsemansa ajan. Vai voisitko kuvitella menestyvän henkilön, joka antaa vähemmän tärkeiden asioiden mennä sen ensimmäisen ohitse.

Paul Graham jakaa tehtävänsä kahteen leiriin. Tekemisen (Maker) alla ovat kaikki uusia asioita luovat ja eteenpäin vievät asiat. Manageroinin (Management) alla ovat taas kaikki hallinnolliset asiat. Graham pyrkii ajoittamaan tekemisen aamupäiville, eikä halua jakaa sitä pieniin aikaikkunoihin. Hallinnolliset asiat voi huoletta jättää iltapäivään ja lyhyempiin ajanjaksoihin.

Kirjassa suositellaan varattavaksi tunti viikossa pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteiden läpikäyntiin. Tavoitteena on, että tiedät joka päivä, mikä on se YKSI asia on.

Kolme situomusta

Edellä esitellyt asiat ovat yksinkertaisia, mutta pelkkä ajan varaaminen näille asioille on varmasti haastavaa. Tämän takia on tärkeää tehdä itsensä kanssa seuraavat kolme sitoumusta.

 1. Tavoitteesi on tulla mestariksi valitsemassasi asiassa.
 2. Etsit aina parhainta tapaa tai tietä saavuttaa tavoitteesi.
 3. Olet vastuussa sen tärkeimmän asian saavuttamisesta.

Kun näet mestariksi tulemisen enemmänkin tienä kuin matkan määränpäänä, huomaat sen olevan saavutettavissa ja helpommin lähestyttävissä. Hyvä tapa pysyä oikealla tiellä, on seurata harjoitteluun käytettyjä tunteja.

Teetkö näin, koska se on paras tapa, jonka tiedät vai koska se on paras mahdollinen tapa tehdä se?
- Gary Keller

Menestyneet ihmiset tietävät myös aina oman roolinsa oman elämänsä etenemisessä. He ymmärtävät, että vain he ovat vastuussa tuloksista ja muiden ihmisten, luonnonvoimien tai minkään muun syyttäminen vastoin käymisistä, ei edistä heidän matkaansa kohti tavoitteita.

Neljä varasta

Keller esittelee viimeisessä luvussa neljä aikavarasta, jotka syövät tehokkuutesi.

 1. Kykenemättömyys kieltäytyä
 2. Kaaoksen pelko
 3. Huonot elämäntavat
 4. Ympäristö, joka ei kannusta sinua kohti tavoitteitasi

Mikäli sanot kyllä kaikelle, se on sama kuin sanoisit ei kaikelle. Joka kerta, kun sanot kyllä uudelle asialle, sanot ei jollekin muulle. Et voi ikinä miellyttää kaikkia, joten ei kannata edes yrittää.

Kun kuljet kohti suuria tavoitteita, tulee tielläsi varmasta vastaa kaaosta. Kaikkien häiriötekijöiden keskellä, sinun on rauhoituttava ja pidettävä mielessä se tärkein asia.

Fiksut ja aikaansaavat henkilöt suojelevat omaa energiaansa. He tietävät, että se ei ole loputon, mutta he myös tekevät järjestelmällisesti asioita, jotka lisäävät sitä. Seuraavassa on viisi tapaa ylläpitää omaa energiaa ja hyviä elintapoja.

 1. Meditoi tai rukoile säännöllisesti (henkinen energia)
 2. Syö oikein, liiku ja nuku (fyysinen energia)
 3. Halaa, suutele ja naura läheistesi kanssa (sosiaalinen energia)
 4. Aseta tavoitteita, suunnittele ja ajoita (mentaali energia)
 5. Varaa aikaa sille YHDELLE asialle

Ympärillä olevat ihmiset voivat tehdä elämisestä elämisen arvoista tai syödä siltä pohjan. Pidä huoli, että vietät aikaa rakkaittesi kanssa, mutta huomaa myös, jos ympärillä olevat ihmiset eivät kannusta sinua polullasi.

Kun tiedät mikä on kaikista tärkeintä, kaikki käy järkeen. Kun et tiedä mikä on kaikista tärkeintä, mikä vain käy järkeen.
- Gary Keller

Arvostelu

Kirjan yksinkertainen teesi on sen hienous ja kirous. Toisia se saattaa jopa ärsyttää, mutta allekirjoittaneelle se sopi oikein hyvin. Elämme ajassa, jossa keskittyminen ei ole itsestään selvyys, joten jokainen voisi lukea ainakin yhden kirjan aiheesta.

Mikäli tällainen ei tarinallinen kirjallisuus on tuttua, soljuu myös Kellerin kirja mukavasti eteenpäin. Esimerkit tuovat tarinallisuutta ja havainnollistavat pointteja mukavasti. Keller kertoo näitä tarinoita myös omasta elämästään.

Yksinkertaiset asiat eivät kuitenkaan ole helppoja. Tämäkin kirja aiheuttaa helposti lukijalle ristiriidan. Jos en onnistu tässä yksinkertaisessa asiassa, olenko epäonnistunut. Toisaalta kaikki, jotka ovat ikinä lukeneet self-help-kirjallisuutta tietävät, että pelkkä tiedon kuluttaminen ei tee autuaaksi. 

Kirjailijasta

Gary Keller on amerikkalainen yrittäjä ja menestynyt kirjailija. Hän on yksi Keller Williams -kiinteistöyhtiön perustajista. Keller perusti myöhemmin konsulttiyhtinön nimeltä Keller Williams on training and education. Hänen tunnetuimpia teoksissaan ovat The Millionaire Real Estate Agent, The Real Estate Investor, ja The ONE Thing. Keller on tällä hetkellä toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Keller Williamsissa ja häntä pidetään yhtenä kiinteistöalan merkittävimmistä henkilöistä.

Linkit

Alkuperäisen kirja: fyysinen kirja, e-kirja, äänikirja