DIY Nettisivut ilman kokemusta

TL;DR

Sisällys­luettelo

Näytä koko luettelo

Kyllä, nettisivujen teettäminen on kallista. Siksipä moni aloittava yrittäjä päättää tehdä ne itse. Tämä on ei ole mikään aloittelevan yrittäjän virhe, sillä nykyään näyttävät sivut saa pystyy ilman koodaustaitoja. Nyrkkisääntönä voisikin heittää, että jos hintakattosi on 1000€ (ehkä enemmänkin), kannattaa vaihtoehtojen joukossa olla myös DIY-sivut. Tämä siitäkin huolimatta, että kokemuksesi on nollassa.

Miksi nettisivujen teettäminen on hyvä vaihtoehto

Katsotaan ensin läpi asiat joille sanot ei, jos teet sivut itse. Nämä ovat osittain itsestään selvyyksiä, mutta tuleepahan vielä kertaalleen mainittua.

  • Aikaa säästyy.
  • Tekninen toteutus on laadukkaampi.
  • Myös ulkoasu on todennäköisesti viimeistellympi.
  • Et ole rajoitettu sapluunoihin (templates).
  • Voit pyytää vaikka mitä. 
  • Yleensä käytettävä alusta sisältää enemmän mahdollisuuksia ja ominaisuuksia.

Miksi nettisivujen tekeminen itse on hyvä vaihtoehto

Yleensä se on se rahatilanne, joka ajaa tähän valintaan. Nykyään on onneksi ihan varteenotettavia vaihtoehtoja, joilla saa oman firman näyttävästi nettiin. Hinnan tietenkin maksat omalla työpanoksellasi, mutta täytyy muistaa että tekstisisältö joutuisit kuitenkin tekemään itse (tai maksamaan niistäkin).

  • Hinta on 0€ + alustan kulut (jotka joutuisit muutenkin maksamaan).
  • Opit alustasi ominaisuudet.
  • Voit tehdä sisällöt samalla, kun rakennat sivuja.
  • Olet oman aikataulusi herra.

Sapluunojen (Templates) siunaus ja kirous

Lähes kaikilla verkkosivualustoilla on erilaisia valmiita sapluunoja. Ammattilaiset välttävät näitä valmiita sapluunoita, koska silloin lopputulos saattaa olla geneerinen. Toisaalta jos etsit halpaa, nopeaa ja hyvää ratkaisu, tiesi vie todennäköisesti näiden sapluunojen äärelle. Geneerinen on aina parempi kuin epäselvä tai viimeistelemätön. 

Alusta

Verkkosivualustan valinta on kenties tärkein valintasi. Tulet viettämään alustalla paljon aikaa ja jos haluat vaihtaa sen, on edessä sivun uudelleenrakentaminen. Seuraavaksi esittelen muutaman alustan, joita suosittelen tai suosittelen välttämään.

Squarespace mainostaa itseään etenkin yksinyrittäjille, valokuvaajilla ja graafikoille. Minimalistiset ja siistit sapluunat ovatkin Squarespacen paras ominaisuus. Sivun rakentaminen aloitetaan valitsemalla jokin näistä sapluunoista. Tyyliä ja värejä voi muokata elementtien mukaan ja näitä elementtejä löytyy moneen tarpeeseen. Squarespace ei tarjoa rajattomia vaihtoehtoja, mutta se pyrkii tarjoamaan sen oikean. Squarespace on ehdottoman hyvä valinta, jos vain löydät sinulle sopivan sapluunan heidän kirjastosta. 

Wix on tällä listalla, koska se on hyvin yleinen sivunrakentaja. Squarespasesta se eroaa siinä, että voit aloittaa sivun rakentamisen nollasta. Sapluunojakin löytyy ja niiden käyttäminen on suositeltavaa. Moni kuitenkin on valittanut Wixin käyttöliittymän altistavat virheille. Pystyt esimerkiksi muokkaamaan sivua eri näyttökooissa, mutta joudut muokkaamaan jokaisen näkymän erikseen. Mahdollisuuksia on paljon, mutta käyttökokemuksessa on toivottavan varaa. 

Carrds on poikkeuksellinen toimija tässä joukossa. Se on tarkoitettu yhden sivun sivustoille eli ns. one pagereille. Koska käyttötarkoitus on hyvin rajattu, Carrds suoriutuu tehtävästä hyvin ja vieläpä selvästi muita pienemmällä hinnalla. Jos tarvitset vain yhden sivun, Carrds voi hyvinkin olla nopein ja halvin tapa saada firmasi nettiin.

Webflow on se alusta, jota minä käytän. Se on suunniteltu suunnittelijoille, jotka haluavat myös kehittää suunnittelemansa sivut. Webflow vaatii selvästi enemmän opettelua kuin edelliset vaihtoehdon. Vastalahjana tälle opettelulle saa lähes rajattomat mahdollisuudet toteuttaa omat visionsa. Mikäli sinulla on aikaa ja halua opetella nettisivujen anatomiaa (html & css), Webflow on hyvä vaihtoehto. Jos sivut pitäisi olla pystyssä huomenna tai viimeistään viikon päästä, niin skippaa tämä vaihtoehto.

Wordpress on kenties se yleisin nettisivualusta. Sillä on pitkä ja avoimeen lähdekoodiin perustuva historia. Tämän takia lukuiset verkkosivuja tekevät ammattilaiset vääntävät sillä sivuja edelleen. Vääntäminen on hyvä termi, sillä WP ei ole mielestäni hyvä valinta oikein kenellekään. Sivuston pystyttäminen vaatii monenlaista säätöä, tietoturvaan pitää laittaa eforttia ja sivustoa pitää jatkuvasti päivittää. Vaikka WP-sivut saa pystyyn hyvin edullisesti, lopullinen hinta maksetaan säädössä, lisäosissa ja ylläpitämisessä. Valitse WP vain, jos haluat nimenomaan oppia kyseistä alustaa tai olet jo valmiiksi jotenkin naimisissa sen kanssa. 

Voiko nettisivut tehdä täysin ilmaiseksi?

Tämä on vain toiveunta. Vaikka saatat löytää googlen avulla tapoja, joilla sivut syntyvät ilmaiseksi, joudut ennemmin tai myöhemmin maksamaan jotain. Yleensä pienikin summa myös kadottaa lähes kaikki ongelmasi ja helpottaa elämääsi pitkäksi aikaa.

Voit myös miettiä sivun hintaa oman työsi kautta. Yleensä aiemmin esitellyt palvelut maksavat noin 200€ vuodessa. Kysy siis itseltäsi, kuinka monta tuntia olisit valmis tekemään omalle asiakkaallesi 200:lla eurolla. 


Janne Parri Blogi
Janne Parri
Suunnittelija, yrittäjä
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä: