Webflow vs Wordpress

Webflow vs Wordpress kysymys nousee esille usein. Wordpressiä sanotaan helppo käyttöiseksi ja turvalliseksi, mutta se ei ole ihan niin mustavalkoista.

Janne Parri Blogi
Janne Parri
Julkaistu
2.5.2021
Päivitetty
3.3.2023
VS
Janne Parri Nettisivut taustaJanne Parri Nettisivut taustaJanne Parri Nettisivut taustaJanne Parri Nettisivut taustaJanne Parri Nettisivut taustaJanne Parri Nettisivut taustaJanne Parri Nettisivut taustaJanne Parri Nettisivut tausta

webflow'n parhaat puolet

1. Visuaalinen vapaus ilman koodausta

Webflow mahdollistaa täysin kustomoitujen sivujen rakentamisen ilman koodausosaamista. Tämän vuoksi moni suunnittelija ja luova toimisto on vaihtanut jäykemmistä alustoista Webflow'hun. Niin ja tämäkin sivu on rakennettu Webflow'lla.

2. Tyylikkäät interaktiot ja efektit

Webflow'ssa on sisäänrakennettu interaktio-ominaisuus. Sen avulla voit tehdä näyttäviä efektejä, jotka käynnistyvät esimerkiksi skrollatessa, klikatessa tai hoveroidessa.

3. Mahtava CMS

CMS eli content management system mahdollistaa esimerkiksi blogit. Niiden lisäksi voit tehdä paljon muutakin. Teen itse toistuvasti työntekijälistoja, palvelulistoja ja laskeutumissivupohjia.

4. Helppo sisällöntuotanto ja editointi

Webflow'ssa on helpompi käyttöliittymä sisällöntuottajille. Sen kautta voit todella helposti muokata verkkosivun tekstejä ja lisätä vaikka blogikirjoituksia.

Wordpressin parhaat puolet

1. Lisäosat

Wordpressiin saa lukemattomia lisäosia, joilla lisäät toiminnallisuuksia. Kaikkeen on käytännössä lisäosa jo olemassa. Näitä lisäosia on ilmaisia ja maksullisia.

2. Yleisyys

Alustan yleisyys on laskettava yhdeksi sen parhaista puolista. Wordpress on kenties internetin yleisin verkkosivualusta. Tämän takia Wordpress-osaajia löytyy jokaiselta kylältä.

3. Open Source eli avoin lähdekoodi

Avoin lähdekoodi tarkoittaa, että alustaa kehitetään yhteisöllisesti ja kuka vain voi käyttää sitä haluamallaan tavalla. Wordpressin varaan voi siis rakentaa oman sovelluksen ilman lisenssimaksuja tai muita rajoitteita.

webflow'n huonot puolet

1. Isot muutokset vaativat alustan opettelua

Webflow mahdollistaa täysin kustomoitujen sivujen rakentamisen ilman koodausosaamista. Tämän vuoksi moni suunnittelija ja luova toimisto on vaihtanut jäykemmistä alustoista Webflow'hun. Niin ja tämäkin sivu on rakennettu Webflow'lla.

2. Verkkokauppa-ominaisuus vaatii kehitystä

Webflow'ssa on sisäänrakennettu interaktio-ominaisuus. Sen avulla voit tehdä näyttäviä efektejä, jotka käynnistyvät esimerkiksi skrollatessa, klikatessa tai hoveroidessa.

3. Suljettu alusta

CMS eli content management system mahdollistaa esimerkiksi blogit. Niiden lisäksi voit tehdä paljon muutakin. Teen itse toistuvasti työntekijälistoja, palvelulistoja ja laskeutumissivupohjia.

Wordpressin huonot puolet

1. Loputtomat päivitykset

Wordpress-sivuille tulee jatkuvasti päivityksiä lisäosiin, teemoihin ja itse Wordpressiin. Tämä on tietenkin hyvä juttu, mutta usein nämä päivitykset täytyy käydä maunaalisesti toteuttamassa. Jos niitä ei käy klikkailemassa säännöllisesti, ne vanhenevat ja altistavat sivun tietomurroille.

2. Raskaat sivut

Wordpressiin kertyy usein kasa lisäosia ja teemoja ja ties mitä muuta. Sivuista tulee helposti turhan raskaat. Tämä vaikuttaa käyttökokemukseen ja hakukoneoptimointiin. Sivuja voi tietenkin optimoida, mutta jälkeenpäin tehtävän nopeusoptimoinnin lähtökohta on vähän nurinkurinen.

3. Konfliktit ja sivun kaatuminen

Wordpressiin on helppo lisätä kaikenlaista. Joskus kuitenkin kaksi lisäosaa saattavat aiheuttaa konfliktin, joka kaataa koko sivun. Tällöin tarvitaankin teknistä osaamista, että sivut saa takaisin pystyyn.

Webflow vs Wordpress
Hinta ja kulut

Webflow
Wordpress
Domainin hinta
Domain hankitaan erikseen ja se on periaatteessa saman hintainen kaikille alustoille
n.
15
€ / vuodessa
n.
15
€ / vuodessa
Alustan hinta
Alustoja on maksullisia ja ilmaisia.
n.
23
€ / kk
n.
0
€ / kk
Palvelintilan hinta
Eli se webbihotelli. Joskus palvelin on sisällytetty alustan hintaan.
0
€ / kk
n.
10
€ / kk
Tarvittavat lisäosat
Arvio niiden lisäosien kuluista, jotka tarvitset fiksun sivun pystyttämiseen.
0
€ / kk
n.
25
€ / kk
Yhteensä
n.
24
€ / kk
n.
36
€ / kk

Palvelimeksi on valittu WP-optimoitu palvelin. Lisäosiin on mukaanluettu Elementor Pro, Sucuri ja ACF, jotka mahdollistavat Webflow'n kaltaisen suunnittelunäkymän, huolehtivat tietoturvasta ja lisäävät CMS-ominaisuuksia. Elementorin halvin tilaus on 59$ vuodessa. AFC tilaus taas 49$ ja Sucuri 199.99$ vuodessa. Projektista riippuen saatat tarvita myös muita lisäosia.

Webflow vs Wordpress
Hakukone­optimointi

WordPress on alustoista se vakiintuneempi, joka tarjoaa laajemman valikoiman SEO-ominaisuuksia ja lisäosia. WordPressistä löytyy valmiina mukautettavat metatunnisteet ja kuvaukset, permalinkit ja mahdollisuus lisätä alt-tekstiä kuville. Lisäksi SEO juttuihin löytyy lukuisia lisäosia, kuten Yoast SEO ja All in One SEO Pack, jotka tarjoavat edistyneitä toimintoja sivuston optimoimiseksi. WordPressin rajoitukset liittyvät raskaisiin sivuistoihin ja niiden tuomiin nopeusongelmiin.

Webflow'n SEO-ominaisuuksiin kuuluvat mukautettavat metatunnisteet ja kuvaukset, mukautettavat URL-osoitteet, automaattinen sivukartan luonti ja kyky lisätä alt-teksti kuvien. Hakukoneoptimointiin liittyviä rajoituksia ovat schema-merkintöjen rajallinen hallinta, robots.txt vähäinen hallinta ja rajoitettu kyky mukauttaa URL-rakennetta. Näihinkin asioihin on erilaisia kiertoteitä, mutta ne vaativat teknistä osaamista.

Google ei välitä kummalla alustalla sivusto on tehty. Minun kokemukseni on kuitenkin, että Webflow'lla saa helpomppin rakennettau SEO-optimoidut sivut.

Webflow vs Wordpress
Tietosuoja

Molemmat alustat voivat olla turvallisia. Webflow'n ja Wordpressin tietoturvan vertailu kulminoituu suljettuun ja avoimen lähdekoodi alustaan.

Webflow on täysin suljettu alusta, mikä tarkoittaa, että se huolehtii itse alustan turvallisuudesta ja ylläpidosta (palvelimet, päivitykset, varmuuskopiot yms). Suljettu lähdekoodi on salaista eli kukaan ei pääse tarkastelemaan sitä. Tämä saattaa tehdä haavoittuvuuksien havaitsemisesta ja korjaamisesta vaikeaa. Webflow tarjoaa myös SSL-salauksen kaikilla sivustoilla, mikä on tärkeä, mutta ei mikään uniikki ominaisuus. Se auttaa suojaamaan käyttäjätietoja ja estää kalasteluhyökkäyksiä.

WordPress puolestaan on avoimen lähdekoodin alusta, joka antaa kaikille mahdollisuuden käyttää ja muokata sen koodia, mikä voi olla etu turvallisuushaavoittuvuuksien tunnistamisessa ja korjaamisessa. WordPress on haavoittuvampi hyökkäyksille sen suosion ja avoimuuden takia. Lisäksi Wordpressin lisäosatja teemat tarjoavat väyliä haittaohjelmille. Näiden riskien vähentämiseksi WordPress tarjoaa säännöllisiä tietoturvapäivityksiä.

Lähes tulkoon aina suurin tietoturva riski on käyttäjä itse. Jos Wordpressiä ja sen lisäosia ei jaksa päivittää, on sivusto altis hyökkäyksille. Mikään suojaus ei auta, jos salasanasi on heikko.

Suosittelisin Webflow'ta...

Webflow toimii monenlaiselle yritykselle. Parhaiten se sopii sinulle, joka haluat tehdä visuaalisesti näyttävätä sivut. Webflow toimii hyvin myös ammattilaisten työkaluna. Jos siis teetät sivut jollain muulla, Webflow on usein hyvä myös siinä tilanteessa. Tällöin ylläpito on helppoa ja pääset lisäämään tarvittavat sisällöt itse.

En suosittelisi Webflow'ta, jos tarkoituksesi on tehdä verkkokauppa tai monimutkaisempi verkkosovellus.

Suosittelisin Wordpressiä...

Wordpress on hyvä valinta, jos työntekijäsi osaavat jo sitä käyttää. Tällöin voi olla vaikea siirtyä uuteen alustaan. Lisäksi Wordpressillä on pitkä historia blogialustana. Joten jos suunnitelmanasi on rakentaa hyvin sisältörikas sivu, voi Wordpress olla oiva valinta. Pelkän yleisyyden takia ei wordpressiä kuitenkaan kannata valita.

Jutellaanko alustoista?

Ei hätää, en ole mikään myyntitykki. Olen korkeintaan innostunut nörtti. Pistä vaan viestiä tulemaan, niin jutellaan ihan rennosti. Jos haluat tarkkoja lukuja, voit suoraan pyytää tarjousta täältä.

Viestisi lähti mallikkaasti matkaan! Vastailen siihen pikimmiten.
Oops! Jokin meni vikaan. Viitsisitkö vielä tarkistaa kentät ja kokeilla uudestaan.