Googlen Core Web Vitals

TL;DR

Sisällys­luettelo

Näytä koko luettelo

Core Web Vitals on sarja mittareita, joiden perusteella Google arvioi nettisivun käyttäjäkokemusta. CWV sisältää kolme päämittaria:

  • LCP eli Largest Contentful Paint
  • FID eli First Input Delay
  • CLS eli Cumulative Layout Shift

LCP mittaa kuinka kauan sivu tarvitsee ladata suurimman osan sisällöstä käyttäjälle, FID arvioi sivun interaktiivisuutta ja vastauksen nopeutta, CLS puolestaan mittaa visuaalisten elementtien vakautta sivulla.

LCP - Largest Contentful Paint

Largest Contentful Paint (LCP) mittaa sivuston latausnopeutta. Se tallentaa suurimman kuvan tai tekstiblokin renderöintiajan, joka on näkyvissä käyttäjän näytöllä. Hyvänä LCP-arvona pidetään aikaa, joka on alle 2,5 sekuntia.

FID - First Input Delay

Ensimmäinen Syöteviive (FID) mittaa sivuston reagointikykyä käyttäjän ensimmäiseen interaktioon. Se kertoo ajan, joka kuluu käyttäjän ensimmäisestä toiminnosta, kuten napsautuksesta tai näpäytyksestä, siihen, kun selain pystyy käsittelemään tämän toiminnon. Hyvä FID-arvo on alle 100 millisekuntia.

CLS - Cumulative Layout Shift

Kumulatiivinen Layout Shift (CLS) mittaa visuaalisen vakauden määrää sivustolla. Se mittaa odottamattomat asettelun muutokset latauksen aikana, jotka voivat häiritä käyttäjää, kuten elementtien siirtymiset sivulla. Hyvä CLS-arvo on alle 0,1.

Mihin tämä vaikuttaa?

Ennen Core Web Vitals -mittaristoa Google keskittyi enemmän sivuston sisältöön tärkeyden arvioimisessa. CWV:n tulon myötä se huomioi vahvemmin myös suorituskyvyn. Toisin sanoen sivuston latausnopeus vaikuttaa näkyvyyteen Googlessa. Siksi on tärkeää, että web-suunnittelijat ja -kehittäjät optimoivat sivustojen suorituskyvyn.

Janne Parri Blogi
Janne Parri
Suunnittelija, yrittäjä
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä: