Värit nettisivujen suunnittelussa

TL;DR

Valitse yrityksellesi värit harkiten ja käytä niitä kaikissa materiaaleissa, mukaan lukien nettisivuissa. Katso lista väreihin yhdistettävistä tunteista ja adjektiiveista.

Sisällys­luettelo

Näytä koko luettelo

Värit ovat tärkeä osa nettisivujen suunnittelua. Oikein valitut värit luovat toivotun mielikuvan ja vaikuttavat vierailijoiden käyttäytymiseen. 

Miksi värit ovat tärkeä osa nettisivuja?

Värit voivat luoda tunteita ja välittää viesti. Toisin sanoen ne ovat tärkeä osa yrityksen brändiä ja nettisivun rakennetta. Tämän vuoksi on tärkeää harkita huolella, mitä värejä käytetään nettisivuilla ja miten niitä käytetään.

Värien psykologia

Värit voivat myös vaikuttaa ihmisten tunteisiin ja mielialaan. Esimerkiksi punainen voi lisätä energisyyttä ja innostuneisuutta, kun taas sininen voi rauhoittaa ja luoda luottamusta. Siksi on tärkeää harkita, millaisia tunteita halutaan välittää sivuston kävijöille ja valita värit sen mukaisesti.

 • Punainen:
  intohimoinen, energinen, voimakas, rohkea, jännittävä, huomiota herättävä, lämmin, romanttinen
 • Oranssi:
  elinvoimainen, ystävällinen, leikkisä, lämmin, iloinen, itsevarma, seikkailunhaluinen, stimuloiva
 • Keltainen:
  aurinkoinen, iloinen, optimistinen, eloisa, energinen, onnellinen, kirkas, nuorekas
 • Vihreä:
  luonnollinen, rauhoittava, rauhallinen, tuore, vauras, kasvava, nuorekas
 • Sininen:
  luotettava, vakaa, rauhoittava, rauhallinen, älykäs, ammattimainen, lojaali
 • Violetti:
  hallitseva, ylellinen, mystinen, luova, romanttinen, mielikuvituksellinen, salaperäinen
 • Vaaleanpunainen:
  naisellinen, makea, leikkisä, romanttinen, hellä, hoivaava, viehättävä, viaton
 • Ruskea:
  maanläheinen, lämmin, vakaa, luotettava, yksinkertainen, rehellinen, luonnollinen
 • Harmaa:
  neutraali, konservatiivinen, muodollinen, sofistikoitunut, käytännöllinen, ajaton, vakaa, rauhoittava
 • Musta:
  elegantti, voimakas, salaperäinen, dramaattinen, klassinen, terävä, tyylikäs
 • Valkoinen:
  puhdas, siisti, viaton, rauhallinen, yksinkertainen, virkistävä, optimistinen, moderni

Värien merkitys voi vaihdella eri kulttuureissa. Esimerkiksi punainen symboloi Kiinassa onnea ja vaurautta, mutta Yhdysvalloissa se liitetään usein vaaraan tai kieltoihin. Siksi on tärkeää tietää, kuka on nettisivun kohderyhmä.

Värien yhdistäminen

Jos olet joskus kuullut väriteoriasta, niin sillä tarkoitetaan pitkälti eri tapoja yhdistellä värejä. Käyttämällä yhdistelmiä, jotka ovat miellyttäviä silmälle, voidaan luoda visuaalisesti houkutteleva sivusto. Seuraavassa on pari esimerkkiä, miten värejä voidaan yhdistää.

Kun puhutaan kontrastista, sillä tarkoitetaan kahden vastakkaisen värin käyttöä, kuten mustan ja valkoisen tai punaisen ja vihreän. Kontrastilla voidaan luoda voimakkaita ja dramaattisia visuaalisia vaikutuksia. Nettisivuilla ja yritysilmeisiin valitaan usein pääväri ja sen vastaväri tehosteväriksi.

värit nettisivuilla räväkkä
Tässä on räväkkä esimerkki, jossa on käytetty vastavärejä.

Sävyt ovat eri värin sävyjä, kuten vaalea ja tumma sininen. Sävyjen yhdistäminen voi olla lempeämpi tapa luoda visuaalista kiinnostavuutta. Sävyjen harmonia tarkoittaa värien käyttöä samankaltaisista väriryhmistä, kuten sinisen ja vihreän tai punaisen ja oranssin käyttöä. Tämä voi luoda harmonisen ja rauhallisen vaikutelman.

Värit nettisivuilla rauhallinen
Nämä sävyt ovat lähellä toisiaan, jolloin yhdistelmä on rauhallisempi.

Värien yhdistämisessä on tärkeää huomioida myös värin kylläisyys eli värien voimakkuus. Liian kylläiset tai liian himmeät värit voivat häiritä kokonaisuutta.

Värien valintaan on olemassa erilaisia työkaluja. Yksi niistä on Adobe Color, jossa voit testailla eri yhdistelmiä ja etsiä muiden luomia paletteja.

Kontrasti ja saavutettavuus

Kontrasti voi olla tehokeino, mutta se vaikuttaa myös nettisivun käytettävyyteen ja saavutettavuuteen. Liian heikko kontrasti voi tehdä teksteistä vaikeasti luettavia ja navigoinnista vaikeampaa. Kannattaakin varmistaa, että esimerkiksi valitsemasi pääväri toimii mustan tai valkoisen tekstin kanssa.

Värien kontrasti nettisivuilla
Keltainen on usein haastava väri. Kuvassa on testattu keltaisen kontrastia Adobe Color työkalulla.

Entäs se logo ja ilme muutenkin?

Yritykselle tulisi valita tietyt väri, jotka toistuvat logossa, nettisivuilla ja muuallakin yrityksen materiaaleissa. Värien valinta tulee pohjata aiemmin esiteltyihin psykologisiin tekijöihin. Jos nettisivu-uudistuksen kohdalla aletaan vaihtamaan värejä, pitäisi niiden vaihtua myös kaikkialla muualla. Tämän takia verkkosivu-uudistuksen yhteydessä toteutetaan usein brändiuudistus.

Johtopäätökset

Värien käyttö nettisivujen suunnittelussa on tärkeää brändin imagon ja kävijöiden käyttäytymisen kannalta. Värien valintaan tulee käyttää aikaa ja harkintaa, ja niiden

valitsemiseen tulee kiinnittää huomiota eri näkökulmista, kuten kohderyhmä, tunteet ja kontrasti. Yrityksellä tulisi olla selkeä väripaletti, joka toistuu kaikissa sen materiaaleissa, mukaan lukien nettisivuilla. 

Värien käyttöä kannattaa myös testata eri käyttäjillä ja laitteilla varmistaakseen sivuston toimivuuden ja tavoitemielikuvan syntymisen. Lisäksi värit näyttävät erilaisilta näytöllä ja tulostetuissa materiaaleissa.

Usein kysytyt kysymykset

 1. Kuinka voin valita oikeat värit nettisivuilleni?

  Värien valinnassa kannattaa huomioida yrityksen tavoitemielikuva, kohderyhmä ja saavutettavuuteen liittyvät tekijät. Hyvä työkalu värien valintaan on Adobe Color.
 1. Kuinka voin testata värien käyttöä nettisivuillani?

  Voit testata värien käyttöä pyytämällä käyttäjäpalautetta ja testaamalla sivustoa eri laitteilla ja selaimilla. Webflow’ssa kontrastin näkee väriä valittaessa. Valmiin sivun kontrastit voi tarkistaa esimerkiksi Wave-lisäosalla, joka kertoo paljon muutakin saavutettavuuteen liittyvää.
 1. Onko tiettyjä värejä, joita tulee välttää nettisivuilla?

  Lähtökohtaisesti ei, mutta kulttuurin ja kohderyhmän kannalta tilanne voi olla eri. Esimerkiksi Harley Davidsonin tuskin kannattaa käyttää pinkkiä sivuillaan.
 1. Kuinka voin varmistaa, että värit ovat helposti havaittavissa eri taustoilla?

  Webflow’ssa kontrastin näkee väriä valittaessa. Valmiin sivun kontrastit voi tarkistaa esimerkiksi Wave-lisäosalla, joka kertoo paljon muutakin saavutettavuuteen liittyvää.
 1. Miten voin hyödyntää värien psykologisia vaikutuksia nettisivujen suunnittelussa?

  Värien psykologiset vaikutukset kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi tavoiteltaessa tiettyjä tunteita tai käyttäytymistä sivuston kävijöiltä. Esimerkiksi punainen väri voi herättää voimakkaita tunteita.
 1. Voiko värien käyttö vaikuttaa sivuston konversioprosenttiin?

  Kyllä, oikein valitut värit voivat vaikuttaa sivuston kävijöiden käyttäytymiseen ja siten myös konversioprosenttiin. Esimerkiksi kutsuvat ja houkuttelevat värit voivat kannustaa kävijöitä tekemään haluttuja toimia sivustolla. Sinun kannattaa tietenkin miettiä, mitkä väritä ovat huokuttelevia sinun kohderyhmällesi.

Janne Parri Blogi
Janne Parri
Suunnittelija, yrittäjä
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä: