Janne Parri
Julkaistu
15.1.2023
Päivitetty
28.2.2023
En tykkää Wordpressistä. Se sanottakoon heti aluksi. WP:ssä on puolensa, mutta yhä useampaan tarkoitukseen löytyy parempia vaihtoehtoja. Kirjoittelen tätä vuonna 2022 ja veikkaan, että WP:n ylivoima nettisivualustana on selvästi hupenemassa.
Wordpress kannattaa valita sivustosi alustaksi muutamissa tilanteissa. Aiemmin WP:tä pystyi suosittelemaan yleisesti melkein kaikille. Tämä siksi, että se oikeasti oli helpoin ja monipuolisin verkkosivualusta. Nyt vaihtoehtoja on enemmän ja suosittelijan pitää olla tarkempi.
Wordpress sopii sinulle, jos olet jo naimisissa sen kanssa. Välillä tulee vastaan WP-sivuja, joiden sisään on rakennettu hyvin kustomoituja ominaisuuksia. Voi myös olla, että olet kouluttanut työntekijäsi WP:n saloihin. Kolmas vaihtoehto on vain WP:llä toimiva lisäosa, jota ilman et voi elää.
Haluat elää avoimen lähdekoodin unelmaa. Avoin lähdekoodi (open source) tarkoittaa, että sovelluksen koodi on kaikkien nähtävissä ja käytettävissä. Tällöin sovellusta ylläpitää yhteisö ja voit rakentaa sen päälle mitä vain ilman kuluja. Avoimesta ja suljetusta lähestymistavasta saa väitellä, mutta yleisesti voi sanoa, että avoin vaatii käyttäjältä enemmän tietotaitoa.
Sinulla on valtava määrä blogiartikkeleita sivullasi. Tämä on ehkä hituisen epämääräinen syy, mutta syy siltikin. Wordpress tehtiin aikanaan blogi ja sisältöalustaksi. Vaikka kehitystä on tapahtunut, sen vahvuudet on edelleen suurissa sisältöjen järjestelyssä. Tottakai voi olla, että saat artikkelisi sotkuun WP:llä, mutta sama pätee kaikkiin alustoihin.
Kaikki asiakkaasi käyttävät Wordpressiä. Tämä on ehkä keksimällä keksitty syy. Kuvitellaan, että olet viestintätoimisto ja kaikilla asiakkaillasi on WP-sivut. Tällöin WP-osaamisesta on hyötyä teillekin. Mikä olisikaan parempi paikka opetella juttuja kuin firman omat sivut.
Wordpressin kehityksessä huomaa tiettyjä trendejä. Gutenberg-päivitys toi modulaarisen rakenteen Wordpressin natiiviksi ominaisuudeksi. Siellä on selvästi painetta tehdä sivun rakentamisesta visuaalista ja helppoa.
Toisaalta monet Wordpressin ympärillä toimivat yritykset rakentavat myös palveluita ylläpidon helpottamiseksi. Esimerkiksi tunnettu lisäosa Elementor tarjoaa nyt myös hostausta ja valmiiksi asennetun Wordpressin.
Wordpressin sisällä on kuitenkin lukuisia valintoja, joita sivujen ylläpitäjän tulee tehdä. Jos pelkäät jääväsi jonkinlaiseen ansaan verkkosivualustan kanssa, voi se hyvin tapahtua Wordpressinkin kanssa.
Joskus kuulee sanottavan, että Wordpress on helppo alusta. Tämä on härski yleistys. Artikkelin kirjoittaminen on kyllä helppoa, mutta sama pätee kaikkiin muihinkin alustoihin. Sivun rakennus taas on ehkä helpompaa kuin sivun koodaaminen alusta alkaen itse. Maailmalta löytyy kuitenkin huomattavasti helpompia alustoja kuin Wordpress. Niillä kuka vain saa nettisivun pystyyn.
Jos sitten halutaan nostaa rimaa ja tehdä ammattimaiset sivut, niin siihenkin löytyy vaihtoehtoja. Itse asiassa sanoisin, että Wordpress tekee sivujen rakentamisesta turhan vaikeaa, jopa ammattilaisille. Nykyään on näet palveluita, jotka tekevät ison osan teknisestä työstä puolestasi. Samalla sivuista tulee myös luotettavammat ja asiakkaan näkökulmasta helppokäyttöisemmät.
Naurettavan halppoja sivunrakentajia
Vaikeampia, mutta siistimpiä vaihtoehtoja
Vertailin Wordpressin ja Webflow'n hintaa aiemmassa artikkelissa. Wordpressistä kuulee myös sanottavan, että se on ilmainen. Tämäkin on tavallaan totta, mutta varsin naurettavalla tavalla. Wordpress itsessään on ilmainen, mutta yhtään vakavamman sivun tekeminen ja ylläpito kyllä maksavat.
Voit myös miettiä, annatko omalle työllesi hintaa. WP-sivut ovat kuin vanhempi omakotitalo. Se vaatii vahtimista ja ylläpitoa. Joillekin se on unelma ja joillekin painajainen.