5 valhetta Wordressistä

TL;DR

Sisällys­luettelo

Näytä koko luettelo

Wordpress on yleinen verkkosivujärjestelmä ja sen takia sille löytyy lukuisia puolestapuhujia. Wordpressillä saa kyllä hyvät sivut pystyyn, mutta on olemassa myös muita vaihtoehtoja. Seuraavaksi esitetyt väitteet Worpdressin ylivertasuudesta ovat osittain aivan totta. Jokaiseen väitteeseen kuitenkin sisältyy iso mutta, joita nyt käydään läpi.

1. Wordpress on helppokäyttöinen

Kuka vain oppii lisäämään Wordpressiin artikkelin. Erillisen sivunkin kopioiminen ja muokkaaminen onnistuu useassa tapauksessa helposti. Wordpressin perusominaisuudet pystyy siis oppimaan ihan ilman koodausosaamista. Tämän väitteen taustalla on kuitenkin oletus, että kaikki muut nettisivualustat ovat jotenkin vaikeakäyttöisiä.

Niin sanottujen staattisten (eli rivi riviltä koodattujen) sivujen kohdalla sisällön päivittäminen on haastavaa. Toki tällaisiinkin systeemeihin on erilaisia ratkaisuja. Harva kuitenkaan enää tekee sivuja alusta loppuun koodaamalla. Nykyään Wordpress kilpailee pikemminkin lukuisia selainpohjaisia sivunrakennustyökaluja vastaan. Näissä työkaluissa etsitään sopivaa tasapainoa helppouden ja muokattavuuden välillä.

Verkkosivualustan valinta on eri kirjoituksen aihe. Alla on kuitenkin esimerkki blogikirjoituksen lisäämisestä Wordpressillä ja Webflow-alustalla.

Artikkelin lisääminen wordpress
Wordpress - Ei mikään mahdoton homma.

Artikkelin lisääminen Webflow
Webflow - Eipä se hirveästi helpommaksi muutu.


2. Wordpressin ylläpito on helppoa

Kyllä, perusylläpito ei vaadi kovin kummoisia taitoja. Käyt vain klikkaamassa päivitä-nappia sellaisen ilmestyessä. Väitteen oletus on kuitenkin se, että kaikkia sivuja täytyy aktiivisesti ylläpitää. Wordpressin ydin, teemat ja lisäosat kannattaa pitää ajan tasalla. Nämä päivitykset pystyy usein automatisoimaan, mutta siihen liittyy riski. Jos päivityksen yhteydessä käy jotain, et välttämättä huomaa virhettä heti. Pahimmassa tapauksessa sivut ovat alhaalla päiväkausia, ennen kuin joku asiakkaistasi huomauttaa ongelmasta.

Tämä on myös se syy, miksi WP-talot myyvät ylläpitopalveluita. Hyvässä tapauksessa heidän ei tarvitse tehdä mitään. Huonossa tapauksessa bitti menee poikittain ja yllättäen onkin tarve teknisemmälle osaamiselle. Ylläpitopalvelu on näin ollen ihan perusteltava menoerä WP-sivun omistajalle.

Kannattaa kuitenkin olla tietoinen, että WP:lle löytyy vaihtoehtoja. Esimerkiksi Webflow ei tarvitse ylläpitoa, mikäli et tee muutoksia sivuillesi. Voit nukkua siis yösi rauhassa.

3. Google tykkää Wordpressistä

Tämä väite on kuin sanoisi, että joulupukki tykkää amerikkalaisista lapsista. Joulupukki ei ole rasisti, vaan antaa lahjoja kilteille lapsille. Samaan tapaan Googlea kiinnostaa, sivun käytettävyys ja sisältö, eikä sen alusta. Sivusi näkyy kyllä Googlessa, jos ne toimivat hyvin ja antavat vastaukset esitettyyn hakuun. Wordpress-sivusi voi olla Googlen mielestä aivan timanttia tai puhdasta kuraa. Sama pätee kaikkiin alustoihin.

Jokaisen verkkosivualustan kehittäjä pyrkii tekemään alustan siten, että julkaistavat sivut ovat rakenteellisesti parhaiden käytänteiden mukaiset. Tässäkään mielessä Wordpress ei ole sen enempää edellä kuin jäljessäkään. Sivun rakentajana voit tietenkin möhliä myös rakenteen tekemällä omia ihmeellisiä virityksiä kuten poistamalla h1-tason otsikot. Möhliminen onnistuu kanssa kaikilla alustoilla.

4. Wordpress on ilmainen

Tämäkin on oikeastaan totta. Wordpress on avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka kuka vain voi ladata ja asentaa palvelimelle. Joudut tietenkin maksamaan webbihotellista ja domainista, mutta tämän jo varmasti tiesitkin.

Harhakuvitelma syntyy siitä, etteikö muita ylläpitokuluja tulisi. Lähes poikkeuksetta jokainen WP-tekijä suosittelee jotain tai joitain maksullisia lisäosia tai teemoja. Nämä palikat helpottavat sinun ja heidän elämäänsä huomattavasti. Kyseessä voi olla teema, joka tarjoaa visuaalista vapautta. Se voi olla tietoturvaplugari, joka on hyvin perusteltu ostos tässä maailman ajassa. Tai miltäpä kuulostaisi vaikka sivustoa nopeuttava CDN-palvelu? Muissa verkkosivualustoissa tarpeelliset ominaisuudet saattavat olla jo sisäänrakennettuja.

Jos haluat oikeasti toimivat ja turvalliset sivut WP:llä, joudut maksamaan palikoista. Osaavat WP-kehittäjät saattavat myös käyttää omia lisäosiaan. Tämä on fiksua siksi, että he tietävät tasan, mitä koodia sivuillesi tungetaan. Näin he pystyvät välttämään konflikteja eri palikoiden välillä. Tämä kuitenkin vaatii syvällistä osaamista, eikä ole itsestään selvyys lukuisten toimijoiden joukossa.

5. Wordpress on turvallinen

Kyllä, juu, mutta... Moni kritisoi WP:tä sen suosion aiheuttamien hyökkäysten perusteella. Open source -luonne kuitenkin myös taklaa tätä kritiikkiä siinämielessä, että alustaa päivitetään jatkuvasti lukuisten kehittäjien toimesta. Suljetut alusta päivittyvät useasti avoimia hitaammin.

Isommaksi ongelmaksi muodostuu sekalaiset ja harvoin päivitettävät sivut. Toisin sanoen inhimillinen laiskuus on jälleen suurin tietoturvariski. Mikäli sivuja ja lisäosia ei pidä ajan tasalla, lukuisat hyökkäykset saattavat osoittautua toimiviksi. Kuten aiemmin todettiin, ylläpito on hyvässä lykyssä helppoa, mutta ylläpitopalveluillekin on paikkansa.

Vaihtoehtona on tehdä sivut alustalla, joka päivittää itse itsensä ilman ongelmia. Tämä ei tarkoita, että olisit selvillä vesillä. Käyttäjä voi aina munata ja vahingossa vaikka lähettää salasanansa kaukomaan hakkerille.

Pointtina on se, että Wordpress mahdollistaa inhimilliset riskit todennäköisemmin, jos sitä ei aktiivisesti ylläpidetä.

(Bonus) WP-kehittäjiä löytää helposti

Totta tämäkin. WP-tekijöitä löytyy pieniltäkin paikkakunnilta, mutta oletko miettinyt miksi. Kenties isoin syy tähän on WP-sivujen vaatima aktiivinen ylläpito. Entä jos sivusi pysyisivät pystyssä ongelmitta ja osaisit tehdä tarvitsemasi muutokset itse? Tilannetta voisi verrata bensa- ja sähköautoihin. Harva autokorjaamo osaa korjata sähköautoja, mutta entä jos niitä tarvitsee korjata 90% vähemmän kuin bensakärryjä. Se että osaavia tyyppejä on tarjolla, ei tarkoita, että heidän palvelunsa olisivat automaattisesti tarpeellisia.

Miksi Wordpress sitten on niin suosittu?

Wordpressin ensijulkaisu ajoittuu vuoteen 2003. Sen jälkeen se on niittänyt suosiota ja kehittynyt vuosien varrella. Varmasti jokainen ammattimainen nettisivujen tekijä on vähintäänkin kokeillut Wordpressiä. Kokeiluhan on helppoa, sillä alusta on lähtökohtaisesti ilmainen. Isolle osalle näistä kokeilijoista, WP on myös jäänyt pysyväksi työkaluksi. Työkalun vaihto vuosien käytön jälkeen on iso kynnys harpattavaksi.

Kynnystä kasvattaa entisestään uuden alustan opettelu ja ansaintamallin muuttaminen. Ylläpitopalvelut ovat jatkuvaa laskutusta, joka parhaimmillaan ei vaadi työtä. Jos tällaisesta mallista haluaisi pois, tarkoittaisi se myös taloudellista sopeutumista. Uskon kuitenkin, että asiakaslähtöisyys voittaa pitkässä juoksussa.

Janne Parri Blogi
Janne Parri
Suunnittelija, yrittäjä
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä: