Webflow kokemuksia - Mihin Webflow ei pysty?

TL;DR

Sisällys­luettelo

Näytä koko luettelo

Olen kirjoittanut Webflow'sta ja sen ihanuudesta paljon. Olen edelleen sitä mieltä, että se tekee monesta asiasta helpompaa. Mikään sovellus tai alusta ei kuitenkaan ole täydellinen jokaiseen tilanteeseen.

Webflow'n edut lyhyesti (eli ne hyvät kokemukset)

Toimintavarmuus on ehdottomasti yksi parhaista hyödyistä. Voi unohtaa lisäosien päivittelyt ja sivuston kaatumiset. Webflow-sivut pysyvät pystyssä.

Helppokäyttöisyys on tavallaan myös yksi parhaista puolista. Webflow'ssa on kaksi käyttöliittymää, joista toinen on hyvin helppo ja toinen vaatii opettelua. Toinen (editor) on tarkoitettu sisällön kuten blogien lisäämiseen ja pieniin muutoksiin, kun toinen (designer) on sivuston rakentajan työkalu.

Sivuston tekninen laatu on mielestäni selkeä plussa Webflow'lle. Tietenkin voit söhliä sivut omilla toimillasi. Minun kokemus on se, että Webflow'ssa saa helpommin nopeat ja laadukkaat sivut aikaiseksi kuten vaikka Wordpressillä. Jos tämä aihe kiinnostaa enemmän niin kannattaa katsastaa tekemäni nopeustesti.

Webflow'sta puuttuvia ominaisuuksia (huonoja kokemuksia)

Ihan täydellinen Webflow'kaan ei ole, mutta nämä puutteet ovat usein samat myös Wordpressin puolelta. (Päivitys: tämä lista oli aiemmin vähän pidempi, mutta Webflow on lisännyt ominaisuuksiaan mukavasti.)

Evästeiden hallinta vaatii kustomoitua koodia, mikäli vierailijalle haluaa antaa todellisen vaihtoehdon kieltäytyä evästeistä. Sama ongelma on Wordpressin puolella. Tähänkin ongelmaan on maksullisia ja ilmaisia ratkaisuja. Itse käytän ilmaista F'nsweetin keksityökalua.

Palvelimet ovat rapakontakana toistaiseksi. Jeps tämä pitää mainita sitten niissä ihanissa tietosuojaselosteissa.

CMS-karuselli eli karuselli, jonka sisältö tulee CMS-listasta on pienen kikkailun takana. Sen kyllä saa toimimaa esim. F'nsweetin avulla, mutta natiivi ominaisuus olisi ihana.

Verkkokauppa (se huonoin kokemus)

Webflow'n verkkokauppaominaisuus on jokseenkin köykäinen. Se on yhtä helppokäyttöinen kuin muutkin ominaisuudet. Suomalaisille myyjille esteenä voi kuitenkin olla maksutavat. Tällä hetkellä (helmikuu 2024) Webflow'n maksunvälittäjänä ovat Stripe ja Paypal. Suomalaisia verkkopankkeja ei siis saa maksutavoiksi Webflow'n kauppaan. Verkkokaupasta puuttuu myös muita pieniä ominaisuuksia, mutta tämän on selvästi se odotetuin tästä vinkkelistä katsottuna.

Olen odottanut uusia maksuvälittäjiä kuin kuuta nousevaa!

Tämä ongelma on ollut läsnä sen verran pitkään, että en oikein usko Webflow'n panostavat verkkokauppa puoleen. Tämä on hitusen tylsä juttu, sillä Webflow mahdollistaisi hyvin poikkeavien kauppojen rakentamisen. Hieman valoa tunneliin tuo erilaiset integraatioäpit Shopifyn suuntaan. Niistä esimerkkinä Shopyflow, joka mahdollistaa kaupan ulkoasun muokkaamisen Webflow'ssa, mutta tuotteet, toimitukset ja tilaukset hallitaan Shopifystä.

Jos verkkokaupan ulkoasu ei ole niin justiinsa, sen voi tietenkin perustaa suoraan esimerkiksi Shopify-alustalle. Silloin saat maksutavoiksi myös ne suomalaiset verkkopankit. Mikäli kauppasi on pieni ja Shopifyn kuukausihinnat hirvittävät, niin sitten voi harkita vaikka Holvin verkkokauppaa.

Webflow'n ratkaisemat ongelmat

Olen tässä vuosien varrella nähnyt lukuisia ihania päivityksiä Webflow'n ominaisuuksiin. Tässä niiden parhaimmistoa.

Lokalisaatio julkaistiin 2023 ja se mahdollistaa monikieliset sivut ilman 3. osapuolen sovelluksia.

Memberships mahdollistaa kävijän sisäänkirjautumisen. Sillä itsessään ei valtavia verkkosovelluksia tehdä, mutta kätevä lisä kuitenkin.

Webflow Apps on lisäosakauppa, josta löytyy laajennuksia. Tämä ei ole samanlainen villilänsi kuin Wordpressin puolella. Mukaan pääsee vain valikoidut äppikset.

Custom element on kätevä kustomoitavissa oleva elementti, josta saat minkä vain HTML-elementin.

Webflow'n Wishlist on hyvä paikka katsoa puuttuvat ominaisuudet

Juurikin näin. Webflow'n wishlist on kanava, johon käyttäjät heittävät toiveita uusille ominaisuuksille. Parhaat ideat ja suurimmat puutteet nousevat pinnalle nopeasti. Kurkkaa siis sieltä lisää, jos tämä blogi ei vielä tyydyttänyt tiedonnälkääsi.

Janne Parri Blogi
Janne Parri
Suunnittelija, yrittäjä
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä: