
Janne Parri
Julkaistu
20.7.2023
Päivitetty
20.7.2023
Olen kirjoittanut Webflow'sta ja sen ihanuudesta paljon. Olen edelleen sitä mieltä, että se tekee monesta asiasta helpompaa. Mikään sovellus tai alusta ei kuitenkaan ole täydellinen jokaiseen tilanteeseen.
Toimintavarmuus on ehdottomasti yksi parhaista hyödyistä. Voi unohtaa lisäosien päivittelyt ja sivuston kaatumiset. Webflow-sivut pysyvät pystyssä.
Helppokäyttöisyys on tavallaan myös yksi parhaista puolista. Webflow'ssa on kaksi käyttöliittymää, joista toinen on hyvin helppo ja toinen vaatii opettelua. Toinen (editor) on tarkoitettu sisällön kuten blogien lisäämiseen ja pieniin muutoksiin, kun toinen (designer) on sivuston rakentajan työkalu.
Sivuston tekninen laatu on mielestäni selkeä plussa Webflow'lle. Tietenkin voit söhliä sivut omilla toimillasi. Minun kokemus on se, että Webflow'ssa saa helpommin nopeat ja laadukkaat sivut aikaiseksi kuten vaikka Wordpressillä. Jos tämä aihe kiinnostaa enemmän niin kannattaa katsastaa tekemäni nopeustesti.
Ihan täydellinen Webflow'kaan ei ole, mutta nämä puutteet ovat usein samat myös Wordpressin puolelta. (Päivitys: tämä lista oli aiemmin vähän pidempi, mutta Webflow on lisännyt ominaisuuksiaan mukavasti.)
Evästeiden hallinta vaatii kustomoitua koodia, mikäli vierailijalle haluaa antaa todellisen vaihtoehdon kieltäytyä evästeistä. Sama ongelma on Wordpressin puolella. Tähänkin ongelmaan on maksullisia ja ilmaisia ratkaisuja. Itse käytän F'nsweetin keksityökalua.
Kävijöiden tai asiakkaiden sisäänkirjautumista ei tueta natiivisti (vielä). Erilaiset kirjautumisen takana olevat asiakassivustot onnistuvat, mutta vaativat kolmannen osapuolen sovelluksia. Tähänkin on tulossa ratkaisu ja membership-ohjelma on beta-vaiheessa.
Palvelimet ovat rapakontakana toistaiseksi. Jeps tämä pitää mainita sitten niissä ihanissa tietosuojaselosteissa.
Webflow'n verkkokauppaominaisuus on suhteellisen uusi. Se on yhtä helppokäyttöinen kuin muutkin ominaisuudet. Suomalaisille myyjille esteenä voi kuitenkin olla maksutavat. Tällä hetkellä (2021) Webflow'n maksunvälittäjänä ovat Stripe ja Paypal. Suomalaisia verkkopankkeja ei siis saa maksutavoiksi Webflow'n kauppaan. Verkkokaupasta puuttuu myös muita pieniä ominaisuuksia, mutta tämän on selvästi se odotetuin tästä vinkkelistä katsottuna.
Olen odottanut uusi maksuvälittäjiä kuin kuuta nousevaa!
Verkkokaupan voi perustaa esimerkiksi Shopifyalustalle, joka mahdollistaa myös nuo suomalaiset verkkopankit. Mikäli kauppasi on pieni ja Shopifyn kuukausihinnat hirvittävät, niin sitten voi harkita vaikka Holvin verkkokauppaa.
Juurikin näin. Webflow'n wishlist on kanava, johon käyttäjät heittävät toiveita uusille ominaisuuksille. Parhaat ideat ja suurimmat puutteet nousevat pinnalle nopeasti. Kurkkaa siis sieltä lisää, jos tämä blogi ei vielä tyydyttänyt tiedonnälkääsi.