Webflow vs Wordpress

TL;DR

Sisällys­luettelo

Näytä koko luettelo

Mikä on Webflow?

Koska luet tätä artikkelia, oletan että Wordpress on sinulle jo varsin tuttu. Kysymys kuuluukin, että mikähän härpäke tämä Webflow on? Webflow'ta kuvataan usein sivunrakentajaksi (site builder), mutta todelliselta luonteeltaan se on enemmänki visuaalinen koodieditori. Vaikka selainpohjainen käyttöliittymä kielii Wixin ja Squarespacen kaltaisesta sovelluksesta, on kyseessä aivan eriluokan työkalu.

Webflow on rakennettu nettisivujen suunnittelijoille eli niille henkilöille, jotka miettivät etenkin ulkoasua, käytettävyyttä ja sisältöä. Perinteisesti ammattimainen suunnittelija on joutunut lähettämään suunnitelmansa kehittäjälle, joka muuntaa suunnitelman koodiksi. Webflow tarkoaa suunnittelijalle helpontyökalun toteuttaa oma suunnitelma helposti ja laadukkaasti.

Vapaat kädet luovuudelle

Webflow'ssa voi tehdä pitkälti kaiken visuaalisen, mitä verkkosivuilla voi tehdä. Voit aloittaa täysin tyhjältä sivulta tai valita lukuisista sapluunoista. Osaava Wordpress-kehittäjä pystyy myös tähän, mutta ratkaisut vaativat poikkeuksetta kustomoitua koodia tai lisäosan.

Helppokäyttöisyys

Webflow tekee tekstin ja artikkelien muokkaamisesta naurettavan helppoa. Kunhan olet kirjautunut sivullesi, voit vain klikata haluamaasi tekstiä tai kuvaa ja tehdä siihen muokkauksia. Blogeilla rakennat pohjat, joihin täytät vain tarvittavat kentät. Se joka sanoo, että Wordpress on helppo käyttöinen, ei ole kokeillut Webflow'ta.

Webflow'n käyttöliittymä jakautuu Designeriin ja Editoriin. Designer vaatii opettelua ja sen avulla sivusto rakennetaan. Editor on taas helppo työkalu, jolla sivuston sisältöä voi muokata ja lisätä. Editorin käyttö luonnistuu helposti ilman sen kummempaa teknistä osaamista.

Ylläpito

Ylläpidon helppous oli suurin syy, miksi minä vaihdoin Webflow'hun. Wordpress-sivut vaativat eri osien päivittämistä. Jokaisen päivityksen kohdalla saa pelätä, että ulkoasu menee vinksalleen tai koko sivusto kaatuu jonkin konfliktin takia.  Webflow-sivut voin hyvällä omallatunnolla antaa asiakkaalleni teitäen, että minun ei tarvitse palata projektin pariin päivitysten tai konfliktien takia. Webflow'n ansiosta nukun siis yöni paremmin.

Tekninen toteutus (koodin laatu)

Visuaaliset sivunrakentajat helpottaa suunnittelua, mutta tasapainottelevat kahden ongelman välillä. Joko sivustosta tulee turhan raskas (WP:n päälle asennettavat sitebuilderit) tai muokkausvaihtoehdot ovat rajalliset (Wix, Squarespace, ym.). Webflow'n tuottama koodi on kaunista, kunhan tiedät mitä olet tekemässä. Tähän Webflow pääsee pitkälti sen takia, että sivuston rakennus aloitetaan tyhjältä pöydältä. Wordpressissä mukana tulee kasa ominaisuuksia, joita sivun omistaja ei välttämättä edes tarvitse.

Myös Webflow'n Designerin ja Editorin mahdollistavat puhtaan koodin tuotantoa. Käyttöliittymä on siis jaettu siten, että sivuston rakentaminen ja sisällön lisääminen tehdään eri paikoista. Sivun pystyttäminen tyhjästä ei ole yhtä helppoa kuin vaihtoehdoissa, mutta teknisesti orientoituneelle henkilölle se on aivan mahdollista. Jos teet rakennat jo nyt Wordpress-sivuja, Webflow'n oppimiskäyrä on hyvin lyhyt saavutettuihin hyötyihin nähden.

Kurkkaa myös Webflow vs Wordpress -nopeustesti, jossa pistin erilaiset WP-asennukset Webflow'ta vastaan.

Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi onkin monitahoinen juttu. Kukaan ei voi luvata, sinulle pääsyä Googlen ykköseksi. Sijoitukseesi Googlessa vaikuttaa sivuston tekninen toteutus, sen sisältö ja sivuston ulkoiset asiat kuten muiden sivujen sisältämät linkit ja vierailijoiden käyttäytyminen.

Sivuston tekninen toteutus on tietenkin tärkeimmässä osassa nettisivualustan valinnassa. Sekä Wordpress että Webflow mahdollistavat hakukoneoptimoinnille olennaisten tietojen kuten otsikkotagien, kuvien alt-teksiten ja metakuvausten muokkaamisen. Wordpress tosin kaipaa lisäosan tai kaksi, jotta hakukoneoptimoinnissa pääsee edes perustasolle.

Iso osa sivuston käytettävyydestä koostuu sen responsiivisuudesta ja latausnopeudesta. Google arvostaa nopeita ja mobiilissa toimivia sivuja. Webflow'n lähtökohdat ovat tällä haavaa paremmat kuin Wordpress sivulla. Toki Wordpress sivuista saa myös nopeat, mutta se vaatii enemmän työtä ja uusia lisäosia.

Tässä lista teknistä ominaisuuksista, jotka Webflow'ssa on sisäänrakennettuna:

 • CDN
 • SSL
 • HTML-, CSS- & JS-minifointi
 • Uudelleenohjaukset

Turvallisuus

Wordpress on maailman yleisin verkkosivualusta ja sen takia siihen kohdistuu myös eniten hyökkäyksiä. Wordpress-sivusta saa turvallisen, mutta tämä vaatii erillistä huomiota ja jälleen uuden lisäosan. Onneksemme suomalaisten hostauspalveluiden paketteihin kuuluu nykyään lähes poikkeuksetta SSL-suojaus, jota myös Google arvostaa. Webflow'sta tämä luonnollisesti löytyy myös.

Toinen turvallisuuteen liittyvä asia on sivuston varmuuskopiot. Webflow'ssa tämä tapahtuu automaattisesta. Näin voi olla myös Wordpressissä, jos sinulla sattuu olemaan oikea lisäosa.

Kaksivaiheinen kirjautuminen on samaan tapaan Webflow'ssa sisäänrakennettu ja Wordpressissä lisäosan takana.

Kenties olennaisin asia on kuitenkin vastuu. Wordpress-sivun ylläpitäjänä sinä olet vastuussa sivustosi tietoturvasta alusta loppuun. Webflow on taas palvelu, jonka tietoturvasta jonka tietoturvasta vastaa palvelun kehittäjät. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö sinulla olisi mitään vastuuta esimerkiksi asiakastiedoista.

Asiakaspalvelu

Tämä on helppo. Webflow'lla on asiakaspalvelu, Wordpressin kanssa olet oman onnesi nojassa. Tietenkin Wordpress-osaajia löytyy paljon, mutta he lähettävät myös laskun. Tästä tulikin mieleeni seuraavan kappaleen tokaisu.

Wordpress on hyvä koska aina löytyy wp-kehittäjä, joka osaa korjata ongelman...

No juu Wordpress-kehittäjiä löytyy kyllä, mutta mitä jos pärjäisit ilman kehittäjää. Wordpress vaatii ylläpitoa ja usein jopa jatkuvaa korjausta. Tämä on osittain myös se syy, miksi Wordpress-kehittäjiä on niin paljon. Mitä jos voisit olla varma, että sivustosi pysyy pystyssä ja osaisit itse lisätä uudet sisällöt haluamiisi kohtiin?

Wordpress sivun todellinen hinta

Vihdoin päästään hintaan. Wordpessillä voit tehdä sivusi halvemmalla, sillä se on itsessään ilmainen.

Webflow'n halvin järkevä paketti on 14$/kk (kerran vuodessa laskutettuna eli 164€ yhteensä). Tämän lisäksi joudut maksamaan domainista (noin 15€/vuosi).

Wordpress sivulle tarvitset myös tuon domainin, mutta myös webbihotellin. Webbihotellin hinnat alkavat noin 5€/kk, mutta halvin käy nopeasti pieneksi.

Webflow-sivun vuosihinta alkaa siis 180 eurosta ja Wordpress-sivun 75 eurosta.

Jos kuitenkin olet tosissasi Wordpress-sivuistasi, tarvitset todennäköisesti seuraavia lisäosia ja palveluita.

 • Sivunrakentaja tai teema (esim. Elementor 49$ / vuosi)
 • Turvallisuuslisäosa (esim. Wordfence 99$ / vuosi)
 • Varmuuskopiolisäosa (esim. UpdraftPlus 40€ / vuosi)
 • Wordpress-optimoitu palvelin (esim. Hostingpalvelun WP1 9,90€ / kuukaudessa)
 • CDN (Ilmaisiakin löytyy)

Hintaa mietittäessä on myös hyvä muistaa mahdolliset ongelmatapaukset. Wordpress-kehittäjän tuntilaskutus on noin 90€ (vaihtelee kokemuksen mukaan). Näin ollen yksikin kehittäjän korjaama ongelma voi nostaa Wordpress-sivun vuosihinnan kevyesti yli Webflow'n kustannusten.

Webflowsta puuttuvia ominaisuuksia

Ihan täydellinen Webflow'kaan ei ole, mutta nämä puutteet ovat usein samat myös Wordpressin puolelta. (Päivitys: tämä lista oli aiemmin vähän pidempi, mutta Webflow on lisännyt ominaisuuksiaan mukavasti.)

Evästeiden hallinta vaatii kustomoitua koodia, mikäli vierailijalle haluaa antaa todellisen vaihtoehdon kieltäytyä evästeistä. Sama ongelma on Wordpressin puolella. Tähänkin ongelmaan on maksullisia ratkaisuja.

Laaja lisäosavalikoima on Wordpressin selkein etu. Webflow'llakin on oma lisäosakauppa, mutta se hyvin erilainen Wordpressin vastaavaan verrattuna. Webflow'n isäosia on vähemmän, mutta ne käyvät läpi tarkistuksen. Wordpressille kuka tahansa voi tehdä ja julkaista lisäosan.

Verkkokauppa

Webflow'n verkkokauppaominaisuus on suhteellisen uusi. Se on yhtä helppokäyttöinen kuin muutkin ominaisuudet. Suomalaisille myyjille esteenä voi kuitenkin olla maksutavat. Suomalaisia verkkopankkeja ei saa maksutavoiksi Webflow'n kauppaan. Tämän ei kuitenkaan tarvitse olla määrittävä tekijä. Verkkokaupan voi perustaa esimerkiksi Shopifyalustalle, joka mahdollistaa myös nuo suomalaiset verkkopankit. Mikäli kauppasi on pieni ja Shopifyn kuukausihinnat hirvittävät, niin sitten voi harkita vaikka Holvin verkkokauppaa.

Moni Wordpress-sivuston ylläpitäjä käyttää samaan tapaan Shopifyä sen helppokäyttöisyyden takia. WooCommerce on toinen yleinen vaihtoehto wordpress-verkkokaupalle, sillä sen saa pystyyn ilmaiseksi. Tietenkin maksujen välittäminen maksaa, mutta aloituskustannukset ovat pienemmät.

Tilanne, jossa kaikesta huolimatta kannattaa valita Wordpress

Olen hehkuttanut Webflow'ta nyt jonkin verran ja se tulee ehkä jo ulos korvistasi. Totta puhuen uskon, etten koskaan palaa takaisin Wordpressin pariin. Siitä huolimatta tässä on muutama syy, joka voi pitää sinut Wordpressin puolella.

 • Sivustollasi on WP:n päälle rakennettuja sovelluksia.
 • Et halua vaihtaa WooCommercesta toiseen verkkokauppa-alustaan.
 • Olet rakentanut verkkokurssin jonkin WP-lisäosan varaan.
 • Et ehdi opettelemaa uutta sovellusta.
 • Haluat tukea WP:n open source toimintamallia.

Janne Parri Blogi
Janne Parri
Suunnittelija, yrittäjä
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä: